CHCESZ SZYBCIEJ SPALAĆ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ? POPRAW INSULINOWRAŻLIWOŚĆ

19 wrzesień / Zdrowie

Insulina jest hormonem białkowym, którego zadaniem jest regulowanie poziomu cukru we krwi. To właśnie ona umożliwia przenikanie glukozy do komórek organizmu, dostarczając im niezbędnej energii. Będąc swego rodzaju transporterem, zaopatruje w glukozę mięśnie, komórki tłuszczowe oraz wątrobę. Warto wiedzieć, że insulina daje naszemu organizmowi wyraźny sygnał, że trzeba magazynować energię pojawiającą się w krwioobiegu, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Różnego rodzaju produkty spożywcze mają odmienny wpływ na insulinę. Największe wyrzuty insuliny powodują węglowodany proste, najmniejsze zaś (praktycznie zerowe) tłuszcze. Wysoki poziom insuliny, utrzymujący się przez dłuższy czas w organizmie, prowadzi do insulinooporności, a ta z kolei w prostej linii do cukrzycy typu 2.

Czy jest insulinowrażliwość?

Poziom insulinowrażliwości komórek pokazuje, w jaki sposób ciało reaguje na insulinę produkowaną po spożyciu posiłku. Osoba z dużą wrażliwością insulinową będzie potrzebowała mniej insuliny do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Stąd właśnie taki sam posiłek może powodować różne działanie u osób o różnej insulinowrażliwości. Osoba o wysokiej insulinowrażliwości będzie potrzebować jedynie niewielkiej ilości insuliny do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Jaki to ma znaczenie dla treningu? Im większa jest Twoja insulinowrażliwość, tym szybsze będą efekty Twojego odchudzania. Dlatego jeśli chcesz szybciej spalać tkankę tłuszczową, popraw swoją insulinowrażliwość.

Jak poprawić insulinowrażliwość?

Najważniejsza jest odpowiednia dieta: regularne posiłki bogate w węglowodany złożone, pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone. Dobrym sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest zjedzenie śniadania białkowo-tłuszczowego. Zamieniając śniadania bogate w węglowodany na te białkowo-tłuszczowe, możesz zyskać dłuższe uczucie sytości i lepsze efekty odchudzania. Dodatkowo taki posiłek nie spowoduje wyrzutu insuliny od samego rana i równocześnie pozwoli na kontrolę apetytu. Rano w naszym organizmie występuje największe stężenie kortyzolu – hormonu, który daje nam energię, żeby wstać, a także jest odpowiedzialny za wyrzut insuliny. To skuteczna motywacja sama w sobie, dlatego nie warto jeść węglowodanów na pierwszy posiłek dnia, bo spowodują one podwójną produkcję insuliny.

Skutecznym sposobem na poprawę insulinowrażliwości jest także regularna aktywność fizyczna. Najlepiej sprawdzają się krótkie treningi interwałowe o zmiennym tempie. Dobrym rozwiązaniem jest również trening siłowy. Obie aktywności mają bardzo duży wpływ na to, jak nasze komórki reagują i radzą sobie z insuliną.

Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie produktów takich jak: ocet, morwa biała i cynamon wpływa na obniżenie poziomu insuliny we krwi oraz zmniejsza wyrzut insuliny podczas posiłków z dużą ilością węglowodanów, dzięki czemu pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

OCET: Spożywanie 10–15 ml octu dziennie w zupełności wystarczy, aby w bezpieczny sposób poprawić insulinowrażliwość, wspomóc trawienie oraz przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Ocet najlepiej jest spożywać kilka minut przed posiłkiem zawierającym dużą ilość białka, gdyż stymuluje on błonę śluzową żołądka do lepszej produkcji soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie protein (białek).

MORWA BIAŁA: Wyciąg z liści morwy białej sprzyja zahamowaniu aktywności enzymów warunkujących rozkład cukrów oraz ograniczeniu ich transformacji w glukozę. Efektem tego jest obniżenie poziomu cukru we krwi, z tego powodu, iż znaczna część węglowodanów nie ulega strawieniu. Ze względu na ograniczenie stężenia glukozy morwa nie tylko zmniejsza ryzyko, ale również zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

CYNAMON: Najpopularniejszą formą przyjmowania cynamonu jest zwykła przyprawa, choć możliwe jest także zakupienie specjalnego ekstraktu. Cynamon stosujemy w proporcji 0,1 mg na 1 kg masy ciała w ciągu doby.

Nie jest możliwe osiągnięcie szczupłej sylwetki oraz utrzymanie dobrego stanu zdrowia, nie będąc wrażliwym na działanie insuliny - dlatego zastosuj już dziś jedną z proponowanych powyżej propozycji poprawy insulinowrażliwości