5 POMYSŁÓW NA ZDROWE I PYSZNE ŚNIADANIE W CIĄŻY

20 luty / Dieta

Ciąża – wymagający stan w organizmie kobiety. Podczas treningów personalnych z moimi podopiecznymi, które planują ciążę, jak i na szkoleniach w zakresie przygotowania do ciąży, podpowiadam, iż zdrowe odżywianie powinno zacząć się już przed zajściem w ciąże – i to minimum 6–12 miesięcy przed! Dzięki temu kobieta zacznie uzupełniać ewentualne braki mikro i makroskładników w swojej diecie. Przemyślane i odpowiednio skomponowane menu kobiety ciężarnej będzie sprzyjało rozwijającemu się Nowemu Życiu, jak i zapobiegnie wycieńczeniu organizmu matki – bo jak wiemy… płód wydobędzie z nas to, co najwartościowsze. Zatem, co można zrobić, aby w ciąży utrzymać dobre wyniki badań laboratoryjnych pod względem odżywienia swojego organizmu?

Zadbaj o dobre odżywianie przez cały dzień – a śniadanie to dobry start!

1. JAJKA

Niech to będą jaja pod każdą postacią, np. jajecznica na maśle klarowanym lub na oleju kokosowym nierafinowanym, w towarzystwie warzyw.

W świecie dietetyki mawiamy „w jajku mamy wszystkie składniki odżywcze, jakie organizm potrzebuje, poza witaminą C”. Wniosek? Połącz jajka z ulubionymi warzywami i masz komplet! Oczywiście zadbaj o sprawdzone, wiejskie źródło jajek.

Prosty przepis: Czego będziesz potrzebować? Jajek, cukinii, cebulki, pieczarek i szpinaku. Pokrój cebulkę i krótko zeszklij na patelni z masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię wraz z umytymi liśćmi szpinaku, podduś chwilę, następnie dodaj rozbite jajka. Całość duś pod przykryciem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić śniadanie, dodaj trochę zielonego – dowolny mix sałat pomieszaj z ugotowanym burakiem, dolej łyżkę oleju z wiesiołka lub dobrej oliwy z oliwek.

2. OMLET

Jeśli potrzebujesz czegoś węglowodanowego na początek dnia, polecam omlet!

Prosty przepis: Dwa jajka zblenduj z 3 łyżkami stołowymi płatków owsianych lub płatków jaglanych i dużym dojrzałym bananem. Możesz dodać szczyptę erytrytolu (dosłownie na koniuszku małej łyżeczki). Po dokładnym połączeniu wszystkich składników, wylej masę na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła klarowanego lub oleju kokosowego. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem aż spód się zarumieni, następnie przerzuć omlet na drugą stronę.

3. KOKTAJL

Koktajl to idealny sposób na przemycenie tego, co musisz zjeść, a niekoniecznie lubisz. Przyjmijmy, że w ciąży powinnaś spożywać zielone warzywa, np. szpinak czy natkę pietruszki, ale nie przepadasz za ich smakiem – rozwiązaniem jest warzywno-owocowy koktajl.

Prosty przepis: Pół dojrzałego (miękkiego) awokado zblenduj z bananem i wybranym dodatkowym owocem, np. z garścią mrożonych jagód. Następnie dodaj do blendowania dużą garść szpinaku i natki pietruszki. Myślę, że dobrym pomysłem będzie wzbogacenie koktajlu garstką orzechów, np. włoskich czy laskowych. Całość można rozcieńczyć nieco wodą.

4. SAŁATKA Z AWOKADO

Awokado to kopalnia zdrowych tłuszczów! Przemycaj je zarówno w koktajlach, jak dodawaj do sałatek.

Prosty przepis: Pół dojrzałego(miękkiego) awokado, ugotowany burak, liście szpinaku, ogórek, pomidor czy papryka (użyj dowolnych i dostępnych w Twojej lodówce warzyw). Wszystkie składniki połącz z dressingiem na bazie oliwy z oliwek lub oleju z wiesiołka, cytryny, ziół bądź octu balsamicznego.

5. OWSIANKA/JAGLANKA/RYŻANKA

Moc węglowodanów na start dnia to dobre rozwiązanie, jeśli źle znosisz śniadania białkowo-tłuszczowe.

Prosty przepis: Zdecyduj, na które węglowodany złożone masz smaka właśnie tego dnia. Jeśli na płatki owsiane – użyj płatków, jeśli na kaszę jaglaną – ugotuj kaszę, jeśli na ryż – niech bazą Twojego śniadania będzie ryż. Takie ugotowane węglowodany to podstawa, do której dodaj dowolny owoc – może być kiwi, banan lub dostępne sezonowe owoce, bądź mrożone, np. jagody. Połącz składniki, dodając dobrej jakości mleko kokosowe. Całość posyp płatkami migdałów.

I jeszcze klasyk: Ugotuj porcję płatków owsianych, zblanszuj jabłko – gdy ostygnie, dodaj miód. Przełóż całość do miski i dodaj mleko kokosowe. Pychota!

Śniadanie nie musi być nudne, a gdy tylko miną bolączki ciężarnych pierwszego trymestru, takie jak mdłości czy wymioty, koniecznie zacznij przemycać na talerzu samo zdrowie, zaczynając dzień wartościowym posiłkiem.

Pamiętaj, w ciąży jemy dla dwojga! Nie za dwoje :)

 

Zapraszam do dołączenia do grupy na Facebooku Fitnessacja na talerzu.

Z serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich aktywnych w dwupaku,

Przyszła Mama i Trener Personalny,

Aneta Piątek-Zwierzak