Co lubi jeść Twój mózg?

Dieta jest jednym z fundamentów owocnego treningu, dobrego zdrowia i samopoczucia. To, jak się odżywiamy wpływa także na formę jednego z najważniejszych elementów naszego organizmu – mózgu. Co zawrzeć, a czego unikać w codziennej diecie, by ten funkcjonował sprawnie, odwdzięczając się nam wydajną pracą, wysoką koncentracją i bystrością umysłu?

 

Co jeść?

Choć nasz mózg waży stosunkowo niewiele, bo zaledwie około 2% masy całego ciała, jego praca pochłania bardzo dużą część naszego zapasu energetycznego. Aby sprawnie funkcjonował potrzebuje zwłaszcza pochodzącej z cukrów glukozy i tlenu. Musimy jednak dbać, by spożywane przez nas węglowodany były wartościowe, dlatego powinniśmy wybierać produkty zawierające cukry złożone. Ich dobrymi źródłami są na przykład ziarna zbóż, kasze, ziemniaki, fasola czy soczewica. Cukry proste dają jedynie chwilowy „zastrzyk” glukozy, a nadwyżka energii, której organizm nie jest w stanie przetworzyć, zamienia się w tłuszcz. Dodatkowo węglowodany proste mogą powodować zaburzenia koncentracji i spowalniać reakcję.

Istotnym składnikiem diety przyjaznej dla mózgu są bogate w kwasy omega 3 ryby i nasiona lnu. Ważny jest również odpowiedni poziom dopaminy – substancji odpowiedzialnej m.in. za skupienie i wysoki poziom energii. By o niego zadbać, do codziennego menu dodajmy rośliny strączkowe i owoce morza. Nasz mózg potrzebuje także wielu witamin i mikroelementów. Najważniejsze z nich to witaminy z grupy B (występujące w soi i pełnoziarnistym pieczywie), żelazo (obecne w orzechach, owocach pestkowych i warzywach liściastych) i cynk (pestki dyni), oraz potas (owoce, zwłaszcza głównie winogrona, pomarańcze i banany). Na pracę mózgu dobrze wpływa też picie dużej ilości wody.

Oprócz składu posiłków, ważna jest także pora dnia, w której je przyjmujemy. Zawsze należy pamiętać o pożywnym śniadaniu, bez którego nasz mózg już na starcie dnia będzie odczuwał poważne deficyty substancji odżywczych. Ostatni posiłek powinniśmy natomiast spożyć 2 godziny przed snem. Mózg, koordynujący pracę m.in. układu trawiennego, potrzebuje czasu na odpoczynek, dlatego nie warto przejadać się na noc, by nie dostarczać mu niepotrzebnych „nadgodzin”. Chyba nikt nie chciałby, aby jego mózg od samego rana był przemęczony…

 

Czego unikać?

Przede wszystkim – ogranicz produkty przetworzone. Staraj się nie jeść margaryny, chipsów, frytek, dań instant, oraz fast foodów. Zawarte w nich substancje negatywnie wpływają na koncentrację i zwiększają ryzyko zachorowania na Alzheimera. Jeśli chcemy wyświadczyć przysługę naszemu mózgowi, ograniczmy też alkohol, gdyż fakt, że negatywnie wpływa on na poziom inteligencji, jest udowodniony naukowo. Szkodliwe dla naszego „procesora” są także papierosy. Szczególnie źle wpływają na niego metale ciężkie, takie jak ołów i kadm, które są składnikami dymu tytoniowego. Wbrew pozorom, na mózg nie najlepiej wpływa także kawa. Kofeina, która odpowiada za pobudzenie organizmu, w rzeczywistości nie poprawia koncentracji, ale wręcz przeciwnie – znacznie obniża jej poziom.

Warto także wystrzegać się białego pieczywa i makaronu. Poza tym, bardzo szkodliwe dla mózgu jest przyjmowanie na raz zbyt dużej ilości pożywienia, gdyż przeciąża to układ trawienny i powoduje dodatkowe zmęczenie mózgu. Przez to szybciej odczuwamy zmęczenie, brakuje nam koncentracji i pracujemy na zdecydowanie niższych obrotach.