Czy cukier naprawdę krzepi?

04 luty / Dieta

Szacuje się, że nawet co trzecia osoba chora na cukrzycę nie została jeszcze zdiagnozowana i nie wie o swojej chorobie. Tymczasem wczesne rozpoznanie i właściwe leczenie daje możliwość uniknięcia groźnych dla zdrowia powikłań, takich jak utrata wzroku, niewydolność nerek, udar mózgu czy zawał serca

Skutki zbyt dużej ilości cukru w diecie

Cukier dodaje energii. To prawda. A co w momencie, gdy tej energii jest zbyt dużo? Przyjrzyjmy się statystykom:

  • 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę (blisko 10% narodu)
  • 5 milionów ma stan przedcukrzycowy, co oznacza, że ich poziom glukozy na czczo we krwi nie stanowi JESZCZE 126 mg/dl.
  • 8 milionów Polaków z solidnymi stanami zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Ciekawe, o ile urosłyby liczby, gdybyśmy umieścili w statystyce wszystkich PRZEBADANYCH pacjentów (w końcu szacuje się, że co trzeci Polak jest niezdiagnozowany), którzy prezentowaliby poziom hemoglobiny glikowanej powyżej 5,5%, co wskazuje na zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Do czego prowadzi zbyt duże spożycie cukru?

Zgodnie z najnowszym raportem Instytuty Żywności i Żywienia, mamy około 55% osób z otyłością lub solidną nadwagą, co daje nam około 22 mln Polaków. Bez wątpienia, w tej puli znajdziemy dużą część tych 8 milionów pacjentów z cukrzycą lub stanami przedcukrzycowymi. Wśród całej grupy z kolei, znajdziemy także niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD), nadciśnienie tętnicze, dnę moczanową, a także choroby serca, w tym ukrytą hipertrójglicerydemię poposiłkową, stanowiącą niezależny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

OFTT – czym jest i w jakim celu się go wykonuje?

Do tej pory, niemożliwe były ustalenie poposiłkowego metabolizmu trójglicerydów. Jednak, podobnie jak w przypadku cukrzycy, gdzie mogliśmy obciążać pacjenta dawką 75 g glukozy celem wyznaczenia krzywej cukrowej i insulinowej, od niedawna możemy sprawdzić tolerancję organizmu na trójglicerydy i ich metabolizm. Takie badanie nosi nazwę OFTT – oral fat tolerance test. Do tej pory, aż 42% populacji nie było w stanie wykryć problemu nieprawidłowego metabolizowaniu trójglicerydów, co tłumaczy falę zachorowań na NAFLD oraz choroby serca nawet wśród szczupłych i młodych, tak zwanej "zdrowej populacji". W środowisku kardiologicznym spekuluje się, że OFTT wejdzie do postępowania prawdopodobnie w pierwszym kwartale 2020 roku. Nadal twierdzisz, że cukier krzepi? ;)