ODCHUDZAMY WIGILIJNE POTRAWY

19 grudzień / Dieta

Niedawno podjąłeś wyzwanie zdrowego stylu życia – odżywiasz się racjonalnie i regularnie ćwiczysz, a pierwsze efekty są już widoczne? To pewne, że nie chcesz zaprzepaścić dotychczasowej pracy przez świąteczne grzeszki kulinarne. Jednak nie musisz odmawiać sobie wigilijnych potraw, wystarczy, że przygotujesz je w wersji fit. Zobacz, w jaki sposób przyrządzić świąteczne dania, aby straciły na swojej kaloryczności, ale pozostały równie smaczne!

Jak przyrządzić dietetyczne dania wigilijne? Przede wszystkim przygotuj je samodzielnie! W ten sposób jesteś w stanie zmniejszyć ich kaloryczność nawet o połowę w porównaniu do tych gotowych, dostępnych w sklepach. Podczas ich przyrządzania to Ty decydujesz o jakości poszczególnych składników oraz o finalnej kaloryczności potrawy. Kieruj się naszymi wskazówkami, a kolacja wigilijna nie odbije się niekorzystnie na Twojej sylwetce.

  • Karp – wśród dań pojawiających się na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb. Tradycja nakazuje, żeby to był karp i to w wersji smażonej z panierką (która wsiąka tłuszcz). 110 g tak przygotowanej ryby to aż 185 kcal i 10 g tłuszczu. A przecież jedna łyżka oleju (15 g) zawiera 130 kcal. Dlatego jeżeli już smażysz rybę to zrezygnuj całkowicie z panierki i wybierz patelnię z powłoką nieprzywieralną, która nie wymaga użycia tłuszczu. Zamiast smażyć karpia i zapewnić sobie sporo nadprogramowych kalorii, upiecz go zawiniętego w folii w piekarniku (odchudzisz danie o około 40 kcal na porcji 100 g) lub przyrządź na zimno, w galarecie (tylko 60 kcal/100 g i tylko 2g tłuszczu).
  • Barszcz z uszkami – mniejszą kaloryczność barszczu uzyskasz poprzez nie dosładzanie go cukrem lub miodem oraz zrezygnowanie ze śmietany. Smak barszczu poprawisz dodając soku jabłkowego, goździków lub cynamonu, które dodatkowo usprawnią działanie Twojego przewodu pokarmowego. Wartość energetyczna tak przygotowanego barszczu to około 54 kcal/100 ml. Uszka z kapustą i grzybami przygotuj na bazie mąki razowej, która jest mniej kaloryczna od zwykłej (zaoszczędzisz około 50 kcal/100 g). Dodatkowo mąka razowa jest bogatym źródłem dobroczynnego błonnika. Aby zachować fit linię zdecyduj się jedynie na cztery uszka z kapustą i grzybami. Koniecznie zrezygnuj z ich odsmażania! Wolisz wersję bardziej light? Zastąp uszka kawałkami buraków, na bazie których ugotowałeś wywar.
  • Zupa grzybowa – jeżeli jesteś smakoszem zupy grzybowej, to musisz wiedzieć, że połączenie ciężkostrawnych grzybów, kalorycznych klusek oraz tłustej śmietany – to ponad 300 kcal w jednej porcji (250 ml). Nie musisz jednak z niej całkowicie rezygnować. Przygotuj zupę bez klusek i zabiel ją niskotłuszczowym mlekiem lub odtłuszczonym jogurtem, w ten sposób zmniejszysz jej kaloryczność. Przypraw czarnym pieprzem i dodaj posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz koperek – wspomogą one Twoje trawienie.
  • Pierogi – spożywaj je w wersji gotowanej bądź podpieczone w piekarniku, bez dodatkowego obsmażania, dzięki temu ich wartość energetyczna spadnie o około 60 kcal na 100 g dania. Mniejszą kaloryczność potrawy uzyskasz poprzez przygotowanie ciasta na bazie mąki razowej. Zapomnij o podawaniu pierogów z roztopionym masłem czy podsmażoną cebulką.
  • Ryba po grecku – porcja (200 g) ryby po grecku to około 300 kcal i 24 g tłuszczu. Jak przygotować to danie w wersji fit? Zrezygnuj ze smażenia na oleju obtoczonych w mące filetów. W zamian za to skrop je sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem i ugotuj w wywarze z marchwi oraz selera. Cebulę przesmaż na patelni z powłoką nieprzywierającą. Wybieraj ryby chude (poniżej 100 kcal/100 g): flądrę, solę, dorsza, mintaja czy morszczuka. W takiej wersji ryba po grecku ma tylko 200 kcal i o 1/3 mniej tłuszczu.
  • Kapusta z grochem – 100 g kapusty z grochem zawiera około 140 kcal. Jeśli zrezygnujesz z zasmażki z mąki i tłuszczu, nie dodasz daniu dodatkowych kalorii.
  • Kompot z suszonych owoców – zamiast cukrem dosłodź go naturalnym słodzikiem, np. stewią.

Przy świątecznym stole

Uwielbiasz sałatkę jarzynową? Majonez zastąp jogurtem naturalnym – pozbędziesz się około 30 kcal na 100 g sałatki. Jeżeli dodatkowo doprawisz ją musztardą, dodasz jej nie tylko smaku, lecz także wspomożesz proces trawienny i odchudzanie. Słodkie wypieki świąteczne przygotuj samodzielnie, te kupne są o wiele bardziej kaloryczne. Zrezygnuj również z gotowych dodatków typu masa makowa czy krem. Tradycyjny świąteczny sernik upiecz na bazie chudego twarogu z dodatkiem jogurtu lub mleka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, zamiast smarować masłem.

Smacznego!