Czy warto sięgać po ocet jabłkowy?

22 marzec / Dieta

Ocet jabłkowy jest jednym z tych produktów, które zapomniane wróciły do łask i przeżywają swój „bum”. Wcześniej był używany do zwalczania wszelkich infekcji oraz niwelowania wszelkiego rodzaju dolegliwości. Dziś jest cudownym środkiem na piękne włosy, skórę czy utratę zbędnych kilogramów. Dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest produktem łatwo dostępnym w sklepach spożywczych, można też zrobić go samodzielnie i pić regularnie dla zdrowia i urody.

Najważniejsze korzyści octu jabłkowego:

  • Wspomaga odchudzanie – Spożywanie octu jabłkowego w pewnym stopniu zwiększa uczucie sytości. Spożywając go wraz z posiłkiem, jemy średnio 200–280 kcal mniej w ciągu dnia. Jak wskazują badania, kwas octowy i jabłkowy zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i lipidów w wątrobie. Zawarte w nim pektyny zmniejszają zdolność organizmu do wchłaniania tłuszczu.
  • Reguluje poziom glukozy we krwi – ocet jabłkowy zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Stąd też jest szczególnie polecany w diecie osób z cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Dodanie ok. 20g octu jabłkowego zmniejsza indeks glikemiczny potrawy o 20–35%.
  • 2 łyżki octu jabłkowego wypijane przed snem obniżają poziom glukozy na czczo do 4%.
  • Jest korzystny dla zdrowia serca – ocet jabłkowy wpływa na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo dzięki zawartym przeciwutleniaczom – chroni cząsteczki dobrego cholesterolu LDL przed jego utlenieniem, co zwykle jest głównym powodem powstawania chorób serca.
  • Przeciwdziała skurczom. Poprzez swoje właściwości zwiększa poziom potasu w organizmie.
  • Zwalcza nieświeży oddech i pomaga w usuwaniu nalotu na zębach.
  • W naturalny sposób poprawia trawienie. Wystarczy wypić łyżkę octu ze szklanką wody 15 min przed posiłkiem, aby pobudzić wydzielania soków trawiennych.
  • Zwalcza ból gardła oraz wszelkie infekcje.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Zwalcza trądzik i choroby skórne takie jak łuszczyca i egzema.
  • Łagodzi alergie, pomocny przy zapaleniu zatok i zmniejszaniu objawów przeziębienia.

Ocet z jabłek ma pozytywne właściwości, jednak – trzeba stosować go z zachowaniem zdrowego rozsądku. Związki zawarte w occie jabłkowym mogą zaburzać działanie niektórych leków, np. na serce i cukrzycę, a także środków o działaniu odwadniającym czy przeczyszczającym. Ocet jabłkowy nie jest też polecany osobom z wrażliwym żołądkiem.

W umiarkowanych ilościach nie powinien jednak wyrządzić szkody dla zdrowia. Należy go spożywać po rozcieńczeniu – rekomendowana dawka to 1–2 małe łyżeczki dodane do szklanki wody lub herbaty (nie więcej niż 50 ml dziennie), najlepiej wypite przed śniadaniem lub głównym posiłkiem.