Zwykła pokrzywa i jej niezwykła moc

05 marzec / Dieta

Pokrzywa – przez wielu postrzegana jako uciążliwy chwast, jednak znana jest ze swoich właściwości leczniczych już od czasów starożytnych. Opisywali ją w swych dziełach Hipokrates i Dioskurides. Dziś stosuje się ją jako ziołowe remedium niemal na wszystkie choroby. Co więcej, stosowanie pokrzywy może zwiększyć skuteczność sportowych wysiłków. Dowiedz się więcej!

Pokrzywa kryje w sobie mnóstwo leczniczych właściwości, a to wszystko dzięki substancjom i związkom chemicznym, które ma w swoim składzie. Są to m.in.:

  • witaminy A, C, E i K – odpowiadają one kolejno za wzrok, wzmocniony układ odpornościowy, działanie antyoksydacyjne i krzepliwość krwi,
  • pierwiastki takie jak: magnez (przeciwdziała osteoporozie i zapobiega chorobom serca), wapń (odpowiada za mocne kości i prawidłową krzepliwość krwi), fosfor (wpływa korzystnie na układ nerwowy), siarka (wzmacnia włosy, stawy i niweluje trądzik), potas (reguluje ciśnienie krwi), żelazo (wytwarza hemoglobinę i wzmacnia układ odpornościowy), krzem (zapobiega łamaniom się paznokci oraz wypadaniu włosów), sód (reguluje gospodarkę wodną organizmu), jod (odpowiada za prawidłową pracę tarczycy),
  • kwas pantotenowy, czyli witamina B5 – podnosi odporność błon śluzowych oraz wpływa skutecznie na regenerację komórek skóry,
  • garbniki, inaczej taniny, które dają pokrzywie gorzki posmak – ich rolą jest przeciwdziałanie biegunkom o niewielkim stopniu nasilenia,
  • flawonoidy – usuwają z organizmu wolne rodniki, a więc mają działanie przeciwnowotworowe,
  • kwasy organiczne (m.in. glikolowy, mrówkowy i glicerolowy) – chronią organizm przed drobnoustrojami.

Pokrzywa a aktywność fizyczna

Pewnie niewiele osób wie, ale właściwości pokrzywy mają również związek ze sportem. Szczególnie kłącza i korzenie tej niepozornej rośliny potrafią zwiększyć skuteczność sportowych wysiłków. Wyciągi z podziemnych części pokrzywy działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność organizmu – to znakomita baza dla uprawiających aktywność fizyczną. Kłącza i korzenie pokrzywy powodują:

  • Wzrost stężenia i aktywności wolnego testosteronu oraz jego metabolizm.
  • Podwyższenie poziomu czerwonych krwinek i hemoglobiny, co oznacza lepszą wydolność fizyczną.
  • Podniesienie poziom mioglobiny, co powoduje lepsze dotlenienie mięśni
  • Lepsze krążenie, które zapobiega zakwasom po wysiłku fizycznym i mięśnie szybciej wydolność fizjologiczną
  • Działanie profilaktyczne przed wysiękami i krwawymi wybroczynami, dzięki uszczelnieniu naczyń, wzroście krzepliwości krwi i jednoczesnym pobudzeniu syntezy białek tkanki łącznej.

Sok z pokrzywy

Zebraną pokrzywę należy zalać gorącą wodą (nie wrzątkiem), aby stała się bardziej soczysta i aby oczyścić ją z wszelkich zanieczyszczeń. Następnie można zmielić ją w maszynce do mielenia i wycisnąć z niej sok, używając gazy. Jeśli pokrzywa jest wyjątkowo sucha i nadal nie udaje się wycisnąć soku, wtedy zmieloną pokrzywę należy zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i wtedy wycisnąć z niej sok.

Herbata z pokrzywy

W celu przygotowania prozdrowotnej herbaty na bazie pokrzywy należy wykorzystać 2 łyżki suszu pochodzącego z liści. Porcję tę należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez kilka minut. Gdy napar nieco ostygnie, należy go przecedzić. Tak przygotowana herbata powinna być spożywana od 2 do 3 razy w ciągu dnia pomiędzy kolejnymi posiłkami.

Odwar z korzeni pokrzywy

Łyżkę korzeni pokrzywy zalać szklanką wrzątku. Zagotować, odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie. Odtruwa, poprawia przemianę materii, przeciwdziała anemii.